Advertenties


Rook uit tweeter

Gestart door bas007, 22 september 2006, 10:35:17

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bas007

Sinds een week ongeveer klinkt mijn audio in de megane echt verschrikkelijk. Daarom dacht ik vandaag eens even opnieuw naar alle aansluitingen te kijken. Toen ik mijn tweeters bloot had gelegd en wilde luisteren hoe zij klonken met harde muziek, zag ik ineens dat er rook uit kwam. Nu snap ik dat dit betekent dat ik toe ben aan een nieuw setje, maar betekent dit ook dat deze zijn 'opgeblazen' of heeft dit een andere oorzaak?

Timo Zuiderduin

had je er wel een filter tussen zitten?

ik vermoed overigens dat Erix zometeen wel een duidelijke uitleg komt geven  :q

bas007

Is een filter dat rechthoekige kastje wat je hier op de foto ziet? Want als dat een filter is, dan is mijn antwoord nee.


Timo Zuiderduin

dat is inderdaad een filter.

maar je hebt ook als je bijv. een setje losse tweeters koopt dat er in het bijgeleverde kabeltje een soort rond tonnetje zit. dit is dan ook een filter.

Erix

Een luidspreker gaat roken op het moment dat de spoel enorm heet wordt. Een spoel wordt heet bij 'hoge' vermogens. Dit opwarmen gaat sneller bij lage frequenties en heeft natuurlijk ook een relatie met hoelang de luidspreker met dit vermogen speelt. Het kapton van de spoeldrager kan dan gaan smeulen en dus roken. Hierdoor kunnen de wikkels loslaten en dan is dat het einde van de luidpsreker. Wat bij sommige tweeters ook wel wordt gedaan is om de ruimte waar de spoel zich in bevindt vullen met vloeibare Ferro. Dit werkt dan als een soort van koelwater waardoor de tweeter thermisch iets zwaarder te belasten is. Nadeel wat dit echter met zich meebrengt is dat de weerstand voor de tweeter om te bewegen hoger is (vloeibare stoffen bieden meer weerstand dan gassen) waardoor de tweeter minder snel is en dus minder hoog helder speelt.

Elke luidspreker dient eigenlijk gefilterd te zijn. Zeker tweeters!
De spoelen die in tweeters gebruikt worden (zeker bij car-audio) zijn maar kleine erwtjes die maar 2-5 watt kunnen hebben. Zo weinig maar?! Ja zo weinig maar :P. Aangezien er meer vermogen in omloop is na-gelang de frequentie daalt zullen je tweeters naast mechanisch ook thermisch zwaarder belast worden als deze teveel lage tonen ontvangt.

De originele bekabeling van renault bevat een filter (wel een pokke filter dat een veel te lage kantelfrequentie heeft)... maar het filtert in ieder geval al iets. Wat ook het geval kan zijn is dat op je tweeter zelf een filtertje (condensator) geplakt zit of zoals Timo zegt in de kabel naar de tweeters toe. Heb je echter niets gefilterd dan hoop ik dat je piezo tweeters had anders zijn ze nu zeker naar de klote (waarschijnlijk zijn ze dat toch wel als ze rooksignalen geven).



Maak anders eventjes wat foto's van alle onderdelen zodat wat duidelijker is wat er allemaal meespeelt in je verhaal.
ZX-Audio · the finest audio products around

bas007

Bedankt voor jullie snelle reacties. Het wordt me al een stuk duidelijker. Uit voorzorg heb ik nu mijn rechtertweeter (degene die rookte) losgekoppeld en heb ik mijn volume minder hard staan. De tweeters zijn trouwens onderdeel van mijn pioneer TS-A171C set. Deze had ik aangesloten door de kabels die naar mijn oude tweeter (standaard renault?) liepen door te knippen en deze heb ik vervolgens rechtstreeks aangesloten op de TS-A171C tweeters. Ik heb zelf zomaar het idee dat er weinig gefilterd werd op deze manier. En aangezien ik mijn volume vaak hard heb staan, lijkt mij dit het logische gevolg. Die rechtertweeter kan ik zoiezo wel afschrijven, want zelfs bij een laag volume ruist ie als de ziekte.

Maar dan heb ik nog een vraag. Wanneer ik dan deze http://www.pioneer.nl/nl/product_detail.jsp?product_id=1608&taxonomy_id=25-131 tweeters ter vervanging koop, zit daar dan wel een filter bij? Of raden jullie iets anders aan?   

Timo Zuiderduin

Ik raad je aan om eens in mijn verkooptopic te kijken, daar staat nog een hele goeie composet in te koop!!  ;)

Erix

Die tweeters zit geen scheidingsfilter bij waarschijnlijk. Beste wat je kunt doen als je die tweeters koopt ff een nieuwe kabel trekken en op de + van beide tweeters een bi-polaire MKT condensator in serie aansluiten van 3,3 uF
ZX-Audio · the finest audio products around

bas007

Ik heb nog eens gezocht tussen naar alle kabels die ik bij mijn compo geleverd kreeg. Daar vond ik een luidspreker draad met dit ertussen:



Dat is zeker de filter?

Nu heb ik de afgelopen weken mijn tweeters minder belast en ik moet zeggen, het lijkt erop dat ze het weer goed doen. Zou ik nu die filters er alsnog tussen kunnen plaatsen om te zien of ze het nog een tijdje volhouden. Zo ja, op die filter staat een plus en een min, welke van de twee moet er richting de radio en welke richting de tweeter?

Erix

Dat geval (een bi-polaire condensator) is inderdaad je filter. Een tweeter hoort voor zijn bescherming en ook ter bescherming van jouw oren ten alle tijden gefilterd te zijn. Plaats dus een filter!

Als deze draad met die condensator als filter gebruikt wordt krijg je de volgende situatie:

  • De condensator is bi-polair wat wilt zeggen dat deze zelf geen pool eigenschappen heeft (geen + of -). Dit is omdat een geluidssignaal wisselspanning is (AC signaal). Het maakt dus niet uit aan welke kant van die condensator de luidspreker unit zit.
  • Een 1e orde filter geeft ongeveer een fase verdraaing van 3 tot 5 graden waardoor het geluid dus ietswat vertraagd wordt. Voor je geluidsbeeld merk je dus wel of het filter wel of niet aan dezelfde luidsprekerpolen zit. Als je bijvoorbeeld aan je linkse tweeter de condensator aan de + pool hang en aan je rechtse tweeter aan de - pool dan krijg je een onderlinge fase draaing tussen de tweeters. Bij het positieve deel van de geluidsgolf speelt de linkse tweeter iets later ten opzichte van de rechtse tweeter en bij het negatieve deel van de geluidsgolf speelt juist de rechtse tweeter iets later dan de links. Dit is een effect wat je niet wilt hebben...

Mocht je het hogere orde filter gebruiken (dat doosje) dan mag je deze losse condensator NIET meer gebruiken. Anders krijg je voor de tweeter twee filters achter elkaar die daardoor in hun eigenschappen veranderen EN elkaar onderling ook nog eens enorm beïnvloeden op een onvoorspelbare manier.
ZX-Audio · the finest audio products around

bas007

Wederom bedankt voor je snelle reactie. Ik zal er zo eens een beetje mee gaan spelen.

EhPortal 1.39.5 © 2024, WebDev