Advertenties


filter voor tweeter

Gestart door nijntje, 7 januari 2010, 08:07:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

nijntje

Enige tijd geleden heb ik hier bericht dat ik ging proberen om een 16,5cm compo te gaan plaatsen.
Echter na een paar verschillende manieren geprobeerd te hebben ga ik hier toch niet mee verder.
Het passend maken is het probleem niet. Echter kan ik het niet stevig genoeg inbouwen naar mijn idee, zonder dat ik echt het hele deurpaneel moet aanpassen.
Eventueel in de toekomst dat ik een nieuwe poging ga wagen maar voor nu heb ik toch maar een setje pioneer TS Q131C aangeschaft in Duitsland.

Echter wil ik dit setje wel via een versterker aansluiten.
Bij het plaatsen viel mij alleen op dat ik nergens een filter kan vinden, zowel voor de mid als voor de tweeter.
Spelen deze full range of zit er een klein filtertje in de speaker in gebouwd.

Heeft iemand misschien suggesties hoe deze het best aangesloten kunnen worden op een versterker?
Zat zelf al te denken om vanaf de versterker bedrading terug te leggen naar de ISO stekker achter de radio. Van daaruit de bedrading van de originele speakers te gebruiken.


Christian de Vriend

Meestal zit er een condensatortje op of in de tweeter die als filter functioneerd,maar een tweeter direct aansluiten op een versterker zou niet mijn voorkeur zijn,ondanks de condensator zou ik de tweeter eerst op een filter aansluiten,en dan op een versterker.
Horsepower is how hard you hit the wall,torque is how far you take the wall with you.

Horsepower sells cars,torque wins races

Megane 16V nu met 147pk en 200Nm schoon aan de wieltjes

nijntje

Maar ben je hem dan niet dubbel aan het filteren?

Erix

Welke compo-set heb je precies?

Normaal gesproken zit er bij een compo-set een los scheidingsfilter welke je dient te gebruiken. Mocht je dit filter niet hebben dan kun je zelf de tweeter filteren met een 3.3 uF condensator. Rare opmerkingen als dit zou slecht zijn, zijn onjuist... een 1e orde hoog-doorlaat filter IS juist een condensator. Wanneer je daarnaast NOG een filter zou gebruiken kunnen er rare impendantie curves ontstaan waardoor je versterker in protect-mode schiet bij wat hogere vermogens.

Een andere mogelijkheid is dat jouw compo-set een piëzo tweeter bevat. Deze heeft geen filter nodig door de natuurlijke afval van het gebruikte piëzo element in de tweeter zelf.
ZX-Audio · the finest audio products around

nijntje

zoals boven in mijn eerste bericht aangegeven betreft het een Pioneer TS-Q131C compo.
Er zit volgens mij wel een condensator ingebouwd maar wat daar de waarde van is durf ik niet te zeggen.

Zijn er misschien meerdere mensen hier die hun TS-Q131C via een versterker hebben aangesloten?
Zo ja hoe hebben jullie deze aangesloten..

Christian de Vriend

als de condensator op de tweeter zou zitten,en men een filter aan wilt sluiten,kan je de condensator er ook van tussen knippen,maar dat als men geen filter heeft.
Horsepower is how hard you hit the wall,torque is how far you take the wall with you.

Horsepower sells cars,torque wins races

Megane 16V nu met 147pk en 200Nm schoon aan de wieltjes

Erix

Deze kun je gewoon parallel aansluiten. Het HighPass filter zit direct tegen de tweeter aangesoldeerd dus hier hoef je geen rekening mee te houden.
ZX-Audio · the finest audio products around

nijntje

veranderd dan de impedantie ook niet voor de versterker? net zoals bij subs?

Nu wordt er door renault vanaf het ISO blok de bedrading gesplitst naar de tweeter en naar de mid/woofer.

bij een losse scheidingsfilter ziet de versterker maar 1 speaker. In dit geval ziet de versterker 2 speakers parallel en zou je dus op 2 of 8 ohm gaan spelen, vanuit gaande dat én de tweeter én de mid/woofer 4ohm spoelen hebben.

Erix

Je kunt hem gewoon aansluiten net zoals Renault het doet (splitsen van het ISO blok). Als je de circuit banen van een scheidingsfilter volgt zul je zien dat ze dan ook parallel zitten aangesloten.

Het is niet zo dat een versterker 1 of meerdere speakers 'ziet'. Het enige wat een versterker 'ziet' is impendantie. Daarbij komt dat impendantie niet gelijk staat aan weerstand in Ohm zoals sommigen denken. De impendantie is namelijk een functie verloop tussen weerstand en frequentie of simpeler gezegd de weerstand bij een bepaalde frequentie. Deze kan bij een zogenaamde 4 ohm's speaker variëren tussen 3 Ohm en 60 Ohm (zelfs verder in sommige gevallen). Wanneer je nu meerdere speakers op 1 versterker uitgang zou aansluiten wordt de eind impendantie de combinatie van de twee impendantie verlopen van beide speakers.

Wat gebeurd er nu als je er een filter tussen zet. Een HP-filter (HighPass - hoog doorlaat) is gebaseerd op de werking van een condensator. Afhankelijk van de frequentie biedt deze een bepaalde weerstand en hoe lager de frequentie hoe hoger deze weerstand wordt. Hoe minder vermogen er dus doorstroomd via de tweeter in jouw geval. Een LP-filter (LowPass -laag doorlaat) is gebaseerd op de werking van een spoel. Deze biedt net als een condensator een bepaalde weerstand bij een frequentie. Deze weerstand is juist laag bij lage frequenties en stijgt naarmate de frequentie stijgt en laat dus minder vermogen door naar de woofer.

Op het moment dat je dus een hoge frequentie afspeelt zal het LP-filter het signaal 'blokkeren' en het HP-filter het signaal doorlaten. Op dat moment 'ziet' de versterker slechts de impendantie van de tweeter met het filter. Andersom bij een lage frequentie zal het HP-filter het signaal 'blokkeren' en het LP-filter het signaal doorlaten. Op dat moment 'ziet' de versterker slechts de impendantie van de woofer met het filter. Wanneer je nu een frequentie in het midden bereik afspeelt zullen beide filter delen (LP en HP) gedeeltelijk het signaal doorlaten. Deze beide vormen (wanneer het filter goed is gekozen) een handelbare eind impendantie voor de versterker.
ZX-Audio · the finest audio products around

nijntje

Ok duidelijk.

Dan ga ik dus mijn orginele bedrading gebruiken.
Speaker bekabeling sluit ik dan aan op de ISO stekker zodat ik niet aan het kloten ben om de bedrading in de deur te krijgen.

Het verhaal hoe HP en LP werkt wist ik wel, behalve dan het verschil qua werking tussen de spoel en de condensator.

EhPortal 1.39.5 © 2024, WebDev