Beste mede Megane drivers,
Ik zal mij allereerst netjes voorstellen,ik ben een Megane rijder 1.6e (G3) 1998 rijder uit Nijmegen sinds mei 2010.
De auto is fijn in gebruik, alleen in onderhoud heeft die vaak zijn gebreken.
Zo heb ik al vele malen bij de garage gestaan o.a. voor een revisie wat een kostelijk geintje was. Maar gelukkig heb ik zelf een zeer lastige technische storing weten op te lossen, wat uiteindelijk het brandstofrelais de boosdoener was.
Maar helaas heb ik nog steeds problemen, al zijn het in mijn ogen kleine probleempjes.
Maar om het bij een probleempje te houden vraag ik jullie o.a. om raad.
Mijn probleem is wanneer de de auto koud gestart word, start die goed. Maar wanneer ik de bocht in ga, dus terugschakel van z`n 3 naar de 2 dat het toerental flinkt schommelt. Met als gevolg vaak dat de auto uitslaat (en alle lampjes gaan branden), maar ben er ook achter gekomen dat wanneer ik optijd gas geef (ondanks wanneer de lampjes branden) dat de auto een doorstart maakt zonder opnieuw contact te maken (niet altijd).
Op het Forum heb ik al verschillende informatie gevonden over het afslaan van de auto.
Maar toch is het voor mij tot op heden nog niet de oplossing. Zo heb ik het gasklephuis & stappenmotor al schoongemaakt (nog niet getest of het pennetje flexibel heen en weer beweegt, anders heb ik dat zo nog een keer gedaan met kruipolie). Zo heb ik ook al het slangetje tussen de MAP sensor en de motor nagekeken, maar was geen scheur in te vinden (Hoe zijn die slangetjes anders te testen?). Zo had ik ook gelezen van als je het slangetje van de MAP Sensor haalt wanneer de auto draait, dat de stappenmotor dan de rekenwaarde overneemt en wanneer de motor (best) stationair blijft lopen dat het een voorteken zou zijn dat het niet aan de stappenmotor ligt? Zover ik het goed heb gelezen? Bij mij bleef de motor stationair.
Overigens wou ik waarschijnlijk eerdaags eens de Map Sensor gaan doormeten, om er zeker van te zijn of dat niet de oorzaak is? Of kan zijn?
Ik had al gelezen wat de waardes moesten zijn, erg handig zo`n Forum Y!
Zo heb ik ook gelezen, dat het aan Bougies/Bugiekabels/Bobine`s kan liggen?
Zo moet ik nog de bougiess nakijken en de bougiekabels/bobines gaan doormeten alleen hoe ik dat precies moet doen is voor mij nog wat onduidelijk.
En sinds kort heb ik ook een vreemd 'tikkend' geluid wanneer ik de auto start, merkte wel dat mijn V-snaar zo nu en dan wel eens van zich wilt laten horen. Ligt daar het probleem? Heb pas wel het thermosstaat/thermosstaathuisklepje vervangen. Waardoor ik nieuw koelvloeistof (+-5a6 liter) heb moeten bijvullen waarop de koelvloeistofreservoir mooi vol bleef na het recirculeren/ontluchten. Het geluid is trouwens na paar dagen gekomen, dus misschien heeft het niets met het koelysteem te maken.
Hopelijk kunnen jullie mij er verder mee helpen met jullie ervaringen!?
Als er vragen zijn of tips/tricks dan hoor ik het graag!
Mvg, PaTjUhH !-!
Bougies en kabels vervangen kan zeker bij een LPG auto wonderen doen. Vervang de bougies dan wel voor Bosch FR78X, dit zijn speciale LPG-bougies. Stappenmotor moet je zeker controleren op werking.
Kleppen stellen doet ook wonderen, hiermee zal het getik ook waarschijnlijk verdwijnen. Bobines en kabels kun je testen door met een plantenspuit wat water er op te nevelen als de motor draait.
Succes!
Hoi RobScenic,
Bedankt voor je reactie!
Alleen vroeg ik mij af, waneer ik met de plantenspuit wat water op de bobines & kabels nevelt.
Wat moet er dan gebeuren, om te zien of het wel of niet goed werkt!? En dan kabel 1 voor 1 ? Zoals je merkt ben ik daar niet zo thuis in 8)7.
Betreft de bougies was ik al van plan te gaan vervangen, maar toch bedankt voor het type.
Maar jij denkt niet dat het aan een vacuumlek/mapsensor ligt? Aangezien dat ik daar ook al veel over heb gelezen.
Alvast bedankt.
Loopt je auto goed stationair, en als je gas geeft heeft hij dan wat moeite om op gang te komen (stotteren)?
Als je water op je bobines spuit (mochten deze gescheurd zijn) dan gaat je motor slechter lopen, en bij versleten bougiekabels zou je vonken kunnen zien overspringen.
MAP-sensor kan ook inderdaad, je zou eens eentje van de sloop kunnen plukken en kijken of het verschil maakt. Als je geen scheur in het slangetje ziet, dan is hij nog goed.
Dat dacht ik ook, geen zichtbare scheur in de slang, maar die was toch zeker de boosdoener bij mij bij het afslaan.
Heeft deze een lpi installallatie? deze heeft injectors die behoorlijk kunnen tikken
Och vervangen kan geen kwaad. Dat slangetje kost bijna niets...
Bedankt voor de reacties !-!
Helaas doet de auto vanaf vandaag het tijdens het starten vreemder, wanneer ik start dan slaat die wel aan maar (zo nu en dan) vallen de toeren gewoon gelijk naar 0! En wanneer ik er wat gas bij geef, vertoond die hetzelfde. Vreemd :? Maar gelukkig wanneer die loopt dan loopt die.
De auto loopt redelijk stationair tegen de 700/750 toeren, alhoewel die soms wanneer de motor nog niet op temperatuur is de auto iets voelt shocken. Wanneer de motor warm is, loopt die lekker rustig. Ik heb alleen nog niet de tijd gehad om het een en ander nog na te kijken.
Ik ben wel langs de sloop gereden voor zo`n slangetje, maar helaas had die het slangetje niet :?. Nja...die kan ik als nodig wel bij de dealer halen, zal de kop 8)7 niet kosten (maar helaas is die niet open op `n zaterdag en nu nog met pinksteren moet ik toch wachten tot dinsdag!)
Maar die jongen van de sloop had nog wel `n blik geworpen onder de kap en hij meende betreft mijn klachten dat het aan de 'stappenmotor' zou liggen. Omdat hij zelf ook in een getunede 'oudje' renault reedt, met in het verleden dezelfde problemen.
De stappenmotor heb ik wel al eens los gehad en schoongemaakt, nja ik ga ervan uit dat die "schoon" is!? Verders moet ik nog wel de werking van de stappenmotor controleren, waar moet ik dan zeker op letten? Dat het veertje stroef gaat of juist soepel? Of?
Dus betreft het slangetje even wachten tot na pinksteren en de stappenmotor eens checken nog! En de Bougiekabels.
Hopelijk kunnen jullie er weer iets meer mee?
Anders wanneer ik dinsdag/woensdag naar de dealer rijdt dan ook maar eens laten uitlezen. Met de hoop dat het probleem geconstanteerd kan worden.
P.s. of het een Lpi is weet ik niet? Er ligt een Vialle systeem in.
Bij een lpi zitten er injectors op het spruitstuk ipv een gasring en geen verdamper is een systeem van vialle schakelt vrij laat om op gas
de injectors op het spruitstuk kunnen hinderlijk tikken vooral als je niet weet wat het is ,dit systeem kan ook heel slecht tegen leegrijden van de tank ivbm drooglopen van de inspuitpomp in de tank.maar hij start sowieso op benzine dus dat is het niet, het vacuum slangetje kan je ook vervangen door een recht stukje vacuum slang (benzine slang) beetje langer houden.evt. tijdelijk. De stappenmotor moet wel soepel gaan
maar niet heel licht het is toch een wormwiel achtige aandrijving.
Ps Ik zou eerst kijken of de distributie riem nog op tijd staat je kan van alles uitvinden maar als de kleppen krom zijn maak je veel
onnodige kosten
Of het een LPI is weet ik niet zeker, maar verwacht van niet.
Betreft de distributieriem zou wel eens mogelijk kunnen zijn, omdat ik de riem zo nu en dan ook hoor snateren (alleen tijdens het starten) en dat tikken dan zo`n beetje tegelijk.
Kan dat ook een probleem zijn voor het stationair? En voor het slangetje zal ik eens kijken, of ik nog iets vacuum`s heb.
Bedankt in ieder geval.
Gewoon bij een automaterialenzaak een vacuumslangetje halen, kost ongeveer 2,50 de meter, en is beter dan een originele. Deze kun je namelijk iets langer laten, waardoor hij niet meer kan scheuren bij het bewegen van de motor.
Ik zal eens bij de automaterialenzaak gaan kijken, bedankt.
Vandaag heb ik de stappenmotor nogmaals goed gereinigd, hij was nog behoorlijk vies op het alu. De vorige keer ben ik denk te voorzichtig geweest met het schoonmaken. Verders ging het pinnetje er stroef in/uit, maar het hulsje ging soepel op en neer.
Maar moet de stappenmotor niet opnieuw ingeleerd/ingetraind worden? Dat de ecu misschien nog de verkeerde waardes doorgeeft?
En zoja? Hoe gaat dat in zijn werking?
Ik heb er nog een stuk mee gereden en de auto voelde al een stuk rustiger aan en wat rustiger met dalen van toeren, wanneer ik moet remmen en de koppeling moet intrappen/schakelen van 3 na 2. Mja, vadaag was het een zeer aangename warme dag dus de motor bleef best lang warm. Ik weet nog niet of de motor ook nog zo reageerd wanneer ik er morgen mee ga rijden als de motor helemaal afgekoeld is.
Verders blijft het probleem bij het starten, helaas val ik eigenlijk zo`n beetje van het ene probleem in het andere.
Wanneer ik de auto start slaat de motor goed aan, je hoort wel wat geritsel/tik tikt tik wanneer die aanslaat (startmotor?). Af en toe hoor je de Distributieriem heel kort snateren. Dan draait de auto stationair enkele seconden en dan gaat de motor flink schudden! Wanneer ik gas erbij geef, dan gaat ie in de toeren even maar dan valt het vermogen helemaal weg als gevolg dat de motor uitslaat. Het toerental zakt iets onder de 500 toeren, dan blijft die stotteren totdat volgens mij de motor/computer op gas overschakeld. En als ik geen gas erbij geef dan gaat die na het hevige sputteren ongeveer een seconde of 10 a weer goed stationair lopen. En dan kan ik gewoon gas geven en wegrijden. Heb wel het idee dat het bij warme motor minder vaak voor komt, dan wanneer de motor wat afgekoeld is .
Enig idee nog?
Ik ben blij met jullie reacties !-!, het is dan wel beetje somber met die auto :?. Maar leer er wel veel van.
En op het inlaatspruitstuk zitten trouwens wel (electrische) injectoren, 3 stuks.
starten en direckt weer uit lijkt me krukas positie sensor
Het zou ook nog een kapotte temperatuursensor kunnen zijn.
bedankt voor de reacties,
de krukas sensor? Ofwel de B.D.P. Sensor toch? Die is nog geen 2 maanden oud, lijkt mij niet het probleem.
Sinds ik de Stappenmotor heb schoongemaakt, loopt het stationair veel netter en de motor veel mooier.
Alleen het startprobleem, vandaag op benzine gestart dan loopt de motor ook wel een tikje on-stationair. Maar niet hevig (goed te doen).
Maar zodra ik de motor op LPG start, dan heb ik die dalen. Start stationair, +- 5 seconden nadien on-stationair, +- 10 seconden nadien Stationair. Alsof die goed start op benzine, maar dat die dan moeite heeft om de motor van benzine om te zetten naar LPG. Want na die +- 10 seconden loopt die weer mooi stationair (denk dat die ondertussen al overgeschakeld is op gas). vreemd...vreemd..vreemd.
Pas vanaf donderdag heb ik de tijd om de auto naar een LPG boer te brengen, wie weet ligt het probleem zich daar?
Betreft de temperatuur sensor? Zijn daar meerdere kenmerken aan te merken dat die niet meer goed functioneerd? Of aan te zien?
even duidelijk starten doet ie altijd op benzine.staat ie op benzine zal de computer hem bijregelen
dat ie goed loopt dat lukt op benzine bijna maar waarschijnlijk zo ver bijgeregeld dat ie voor gas
eerst helemaal verkeerd staat(heb je de luchtfilterslang gekontroleerd deze wil ook wel scheuren in de bocht)
het probleem lijkt dus in het benzine gedeelte te zitten.
Bedankt, weer een optie.
Tot zover nog geen oplossing gevonden, wil wel zoiezo vanmiddag even een slangetje halen voor tussen het inlaatspruitstuk en de MAP-sensor. Nog geen tijd voor gehad :neen:
Ik zal vanmiddag eens kijken. De luchtfilterslang dat is die dikke slang die vanaf het gasklephuis uiteindelijk naar de luchtfilter loopt?
En verders hoe zou ik het benzinegedeelte enigzins kunnen controleren? heeft het misschien te maken met hoeveel die inspuit? Dat die te weinig inspuit? En dat de motor daardoor te weinig inkrijgt? En daardoor in het begin op te weinig loopt? (Maar als ik gas geef/bij probeer te spuiten? Dan valt het vermogen wel weg, alsof die verzuipt). Ik heb in het verleden namelijk al eens een brandstofpomptoevoer relais vervangen, maar toen starte de motor 1 op de 5a9 keer (had toen een ander probleem).
onregelmatig lopen lijkt op slecht werkende injectors is het vacuum slangetje van de brandstofdruk regelaar
intact als deze lekt kan er benzine in de inlaat lekken( blikken trommeltje 4cm doorsnee op injectorrail)
Zojuist de luchtfilterslang eraf gehaald, en zag tot mijn verbazing dat er een wat olie/benzine? in de slang zat :huh:.
Dat hoort zo niet lijkt mij ? Verders is er wat olie/benzine op het luchttemperatuursensor gekomen, heb die zojuist al schoongemaakt. Verders erachter gekomen dat er in het 1ste (kleine) deel van de slang (tussen het gasklephuis en het alu ronde ding) dat er een scheurtje in zit.
Testit? zou jij met het inlaat lekken, dit hierboven beschreven o.a. mee bedoelen?
Ik heb wel al gekeken naar het vacuumslangetje van de brandstofdruk regelaar (het slangetje tussen het blikje en de inlaatspruit toch?), maar was niet veel aan te zien.
Als er in die slang een scheurtje zit, vervang hem dan maar. Valse lucht is killing, vooral op LPG
is het slangetje droog aan de binnen kant en ik bedoelde inderdaad deze scheuren door de gasring zit de slang van het luchtfilter wat meer onder spanning
Helaas heeft het vervangen geen baat gehad :neen:, Het starten met vreemd tikkend geluid is ook al een paar dagen (plots :?) weer verdwenen.
Helaas nog alleen het startprobleem. Zal het nogmaals uitleggen hoe het probleem ervoor staat:
Wanneer ik start op benzine gaat die mooi zijn toeren in (start goed), maar enkele seconden nadien begint de auto moeilijk te lopen/schudden (stukken minder als op LPG). Wanneer ik zowel stilsta als gelijk aanrijdt. Wanneer ik dan wat gas erbij geeft, dan houdt die in. Alsof er iets voor zit/blokkeerd?Toch vals lucht ergens?Of brandstoftoevoer wat blokkeert? Dan komen de toeren niet omhoog, ofwel de motor krijgt dan tijdelijk geen toevoer (lijkt). En dan plots na een paar keer trappen meestal 2a3x na een enkele seconde "lucht happen" dan slaat die van het inhouden af en draait de motor wel zijn toeren. Het vreemde is dat het zich alleen met een start voordoet, want als die het vreemde gedrag heeft gehad dan loopt die ook perfect.
(Op gas doet die hetzelfde, maar dan 2x zo erg met hikken)
Verders Testit wat bedoel je met het luchtfilter onder spanning? Ik had vanmiddag nog even onder de kap gehangen en met de "vreemde" start, gaf ik handmatig wat gas erbij onder de kap.Waarbij die weer inhield in het begin. Toen hoorde/voelde ik wel een x een 'tok' uit de kap waar de luchtfilter inzit. Alsof daar inderdaad iets teveel druk op kwam of het niet kon verdragen, waardoor het gebeurde.
Verders het vacuumslangetje van de brandstofdruk regelaar zit geen scheur in, verders was het slangetje van binnen droog. Alleen op het uiteinde van het slangetje (niet erin) zat wel iets van olie? De kant dat vanaf het trommeltje komt.
Dat lijkt me meer bacfire, met de spanning bedoelde ik gewoon de mechanische spanning door de gasring
waardoor de lucht inlaatslang eerder scheurt,weet je wel zeker dat de distributie riem niet versprongen is?
heb je de bougiekabels en bougies al vervangen?
Bedankt voor de reachties weer !-!.
Ben al naar verschillende garage`s gereden om er eens na te laten kijken, maar helaas vol/vol/vol. Vanaf volgende week kan ik terecht (als het uitkomt).
En bij de Renault dealer pas vanaf 12 juli 8)7!!!
De Bougies zijn vervangen de bougiekabels niet.
Ik heb het vermoeden dat mijn bobine`s ook niet helemaal lekker werken!?
Tijdens de draaiende motor, heb ik namelijk de bougiekabels zowel van de Bobines als Bougies getrokken.
Zo vond ik dat de eerste bobine (Links), (kabelvolgorde, van links naar rechts als je voor de auto sta) 1 op 1 fel vonkend reageerde, dat was bij 2 op 4 heel stuk minder vooral bij de bougie reageerde pas wanneer ik de kabel zogoed als op de bougie had!? en de motor bleek er ook weinig moeite ermee te hebben toen ik de kabel uit de bobine trok. Bij de tweede bobine (rechts), daar reageerde 3 op 2 ook fel, maar 4 op 3 net zoals 2 op 4. Is het nog te volgen :q.
Ik heb al kabels verwisseld, om te kijken of het aan de bougiekabels lag. Maar bij de kabels die wel fel vonkte (1 op 1/3 op 2) reageerde ook niet fel op de 2 op 4/4 op 3 bobines/bougies . Terwijl ik waneer kabel 1 en 3 van de bobine trok dat de auto, bijna uitsloeg ofwel goed reageerd?!Zoals het hoort?
Voortekenen van slechte bobines? (Ondanks de auto wel goed rijd, wanneer die het probleemdrempeltje over is. Of zou ik dan ook problemen moeten merken tijdens het auto rijden/vaker? Of zou het aan bougie 3 en 4 liggen ipv de bobines? Het zijn wel nieuwe (weekje).
Ik las op wiki, over de bobine (die gebruikt wordt in het ontstekingssysteem van alle mengselmotoren De bobine levert de hoogspanning (tot 40 kV) die nodig is om een bougie een vonk te laten genereren). Dat bij mij auto die procedure misschien te kort komt, wanneer ik de auto net heb gestart?
Ik vroeg mij af of bobines te controleren zijn? (al is het door de garage?)
Vervang sowieso de bougiekabels maar, mijn ervaring is dat het wonderen doet met een LPG auto. De bobines van de 1.6e zijn ook een zwak punt. Dit kun je als controleren door een voor een de kabels eraf te halen (en weer terug te steken natuurlijk). Als de motor slechter gaat lopen, is de bobine voor die kabel goed. Gaat hij slechter lopen bij één of twee kabels, dan vervang hem maar.
De injectoren kunnen ook nog weleens kuren hebben of inwendig kapot zijn , hoe is het verder afgelopen ?
Mijn megane start soms op benzine op 3 cilinders als ie dan overschakelt op gas is de computer ontregeld
en wil hij makkellijk afslaan de fout zit bij mij in de relais die de injectors in en uitschakeld ik los het
voorlopig op door een tik tegen het kastje je kan het proberen door de auto op benzine te zetten
en de draad die tussen de injectors zitten even los te nemen en weer rechtstreeks aan te sluiten.
en evt resetten
Het is het mischien niet de oplossing maar kost ook niets om te proberen een beetje benzine misschien
uitlaat gasdicht?
Hoi, ik heb met een scenic 2.0 F3R motor (benzine geen LPG) hetzelfde probleem. Goede koude start en daarna flink schudden van de motor alsof de boel op 3 bougies loopt. Met warme motor stationair ook niet geweldig maar wel beter. Ben benieuwd of het euvel gevonden is want zowel op dit forum als die van problemcar wordt van alles geroepen maar blijkt eigenlijk niemand de goede oorzaak te weten. Trouwens ook niet bij de dealer.
Ik blijf dit item volgen en als ik de oplossing vind meld ik dat meteen.
Quick
Is dat een IDE motor?
IDE ?? Naar mijn idee maakt het niet uit wat er in zit. het stationair-euvel zit kenneljk in het renault koude start programma, want evenals de starter van dit item heb ik van alles en nof wat gedaan om de oorzaak te vinden. Even het lijstje :
Stappenmotor vervangen, Gasklephuis gereinigd, bougies vervangen, bobines vervangen, uitlezen bij dealer ---> luchttemperatuursensor foutmelding. Dus vervangen maar geen oplossing. Druksensor inlaatlucht vervangen. Vacuum goed, compressie 11-12 atm. Dagelijks resetten.
Ik ben er nu redelijk van overtuigd dat het euvel niet in het ontstekings deel zit maar in de lucht/benzine verhouding. Bij de koude start gaat de motor schokken en stinkt het naar onverbrande benzine. Dus te weinig lucht. En hoe kan je dat nu meten/tetsen /bijstellen etc. Wie komt er nu met de echte oplossing??
Q
zou het niet kunnen dat de computer kapot is, de de meng verhouding regeld? Of is dat de stappenmotor?
ECU die loopt te klootvioolen?
Zit er geen rotzooi in de tank?
Geen klep in de motor die lek is? Waardoor er onverbande benzine weg kan "stromen".
Maar dat had je moeten zien met de compressie test.
Computer/regeleenheid is niet stuk. Heb nu ook het vacuum-systeem getest. Alles prima. Wie heeft ervaring met een defecte lambda-sonde. Zou dat het kunnen zijn.
q
Je kan de lambda gewoon lostrekken, dan regelt je ECU niet meer bij, maar gaat hij op vaste waardes af. Weet je ook gelijk of dat het euvel is...
ik vind het een vreemd verhaal, en ben erg benieuwd wat het probleem nou was... :?